måndag 28 mars 2011

Håll grytan kokande...

Här och var i mitt garnskåp gömmer sig ett och annat riktigt trist nystan/härva. Några nätbeställningar som inte riktigt hade den färg jag tänkt och så några nystan som slängts med gratis vid något köp. Fulfärger som blivit liggande långt, långt in i skåpet, bakom mer lockande godsaker.
Men så kom jag på att jag ju för en tid sedan fick några små burkar med färgpigment av min farmor. De kom tillsammans med en fin gammal nystvinda och en sådan där grej man gör själva nystanet med och det var de sakerna som kom till användning först. Burkarna glömdes nästan bort.
En närmare titt på burkarna gav insikten att de innehöll syrafäger från Zenit och efter lite surfande efter recept drog febril aktivitet igång i köket i lördags.
Några timmar senare hängde ett gäng färgglada härvor på tork. En förvandling från smutsbeige, urvattnat blekgult och bajsorange till lite mer användbart och riktigt knalligt blåklintsblått och körsbärsrött.
Garnfärgerskan såg på sitt verk och fann det gott!


Jag har också haft turen att vinna garn hos fantastiska Hjälpstickan. Garnet kommer från Tedman & Kvist och är en spännande blandning av bomull och alpaca. Undrar just om det är bomullens eller alpacans egenskaper som överväger? Någon som testat?

2 kommentarer:

Efwa - Medea sa...

Visst är det kul att färga! Jag har också färgat om lite garn i helgen, till mer passande färg.

Anonym sa...

Härligt!
Riktiga färger ska det vara!

Jag har tänkt ge mig på ett försök med karamellfärg i micron för att göra något vettigt av tråkbeige och grådassiga strumpgarn till hösten...