lördag 6 april 2013

Det bidde en kofta

Det är faktiskt helt obegripligt att den här koftan blev en kofta.
Har aldrig våndats så över något projekt, men nu är jag rätt glad att jag härdade ut och repade upp och testade en himla massa varianter.
Koftan är klar.
Klar.


 
 
 

Garn: Drops alpaca svart och grå
Stickor: 3.5 och 3 mm
Mönster: Drops 116-1

Ja, vad ska jag säga om detta evighetsprojekt..? Inte har det varit vidare trivsam stickning i alla fall!
Blev skeptisk redan från början då man skulle lägga upp ungefär en miljon maskor för resåren. Fattar inte vad det skulle vara bra för eftersom man till slätstickningen sedan skulle minska till mer normalt maskantal. Hmm, undrar hur den kommer att se ut efter lite användning, hoppas det inte slappar till sig alldeles. Till den som ev funderar på att sticka just den här koftan kan jag rekommendera att lägga upp betydligt färre maskor för resåren!
Rundstickade koftan för att slippa flerfärgsstickade aviga varv. Lade till 5 m för steeken. Alpacan är inte det ultimata garnet för steeking, alldeles för halkigt, men med några zickzackade varv på symaskinen som trygghet gick det ändå.
Formade midjan med några in- och uttagningar.
Stickade mönstret från sockorna på ärmarna, lade upp 64 m, började ökningarna efter 15 cm och ökade sedan till 96 för att få till det på okeländet.
När jag började mönstret på ärmarna (efter att ha stickat hela den enfärgade bålen med stickor 3.5), insåg jag att mönsterstickningen såg helt jäkla bedrövlig ut med den stickstorleken. Våndades rejält, men upptäckte att det blev helt ok på 3 mm. Hmm, vånda, vånda, vånda, beslutade att testa att sticka ärmslut och ok på 3 mm och försöka kompensera ändrad stickfasthet med att gå upp en stl på oket. Fram med miniräknaren, rita, räkna, tänka, räkna lite till och till slut chansade jag på att det skulle funka. Med lite fipplande med maskantalet på de första varven efter att jag satt ihop ärmar och bål fick jag till det och reslutatet blev precis som jag hoppades!

Något jag ska se till att lägga på minnet är att aldrig, aldrig mer sticka flerfärgsstickning med Drops alpaca. Har ingen erfarenhet av hur annan alpaca funkar, men Drops är inget vidare alls. De olika färgerna gifter sig liksom inte alls utan ligger bara där var för sig. Brukar inte ha några större problem att få till hyfsad jämn flerfärgsstickning, men det är med ullgarn, inte alpaca.

Nåja, trots allt gnäll blev koftan i slutändan helt okej. Och framför allt är nästan all alpaca jag köpt på rea för ett antal år sedan slut! Bara några restnystan kvar i lite olika färger.
Det blev liksom ett stort tomrum i garnskåpet.
Eller ja, stort och stort, men åtminstone tillräckligt för en beställning finullsgarn från Filtmakeriet.
To be continued...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, den blev jättefin. Vilken bra modell du har fått till, det märks att du har arbetat med att få den perfekt.

Monita sa...

Koftan blev jättesnygg! Vilket arbete du har lagt ner, önskar att jag hade sånt tålamod med mina stickningar. :-)

Anna sa...

Jättefin kofta. Jag har hört samma sak ang det garnet. Men rauma finull är fantastisk till fler färgsstickning!

Pysselfarmor sa...

Den är jättefin. Hoppas du är så nöjd med den att du har den på och att den inte blir liggande i en garderob.

marremorr sa...

Låter arbetsamt och slitigt men det färdiga resultatet är ju fantastiskt! Så fin den blev!=0)

Manduzana stickar sa...

Den blev otroligt vacker trots den skakiga vägen dit :)

Lovisa sa...

Men vad fin!